113.jpg   

Inspirisani aktivnostima u vezi sa konkursom „Čarobna muzika reči“ i posterom koji se nakon pomenutog konkursa rodio kao plod valjevskih umetnika i dečjih stvaralaca, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ tokom meseca jula organizuje ciklus likovnih radionica pod nazivom „Кreativni četvrtak“.

Svakog četvrtka u julu (7, 14, 21. i 28. jula), u 11 časova, ispred Muzeja zavičajnih pisaca, zainteresovani mališani različitog uzrasta okušaće se u ulozi pravih slikara. Uz pomoć boja i svoje mašte, na štafelajima, poput velikih umetnika, mališani će slikati inspirisani muzikom, knjigom i lepom rečju, a Biblioteka će njihovo stvaralaštvo brižno čuvati i promovisati u budućnosti. Inspiraciju za stvaranje mogu pronaći i u radinicama iz ciklusa „Vesela sreda“, tokom kojih učesnici radionica i njihovi moderatori nizom zabavnih i poučnih aktivnosti ističu značaj knjige, čitanja i dečjeg stvaralaštva.
Biblioteka i Muzej zavičajnih pisaca sa radošću očekuju svoje male slikare i priželjkuju njihova umetnička ostvarenja. Potrebni materijal za likovne radionice je obezbedila Biblioteka.

Časopis „Ulaznica” i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu raspisuju književni konkurs „Ulaznica 2022” za neobjavljene priče, pesme i eseje.

Pravo učešća na konkursu „Ulaznica 2022” imaju svi autori/ke koji pišu na bhsc jeziku.
Rok za slanje radova je 15. septembar 2022. godine. Radove slati isključivo poštom na adresu: Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Za konkurs „Ulaznica 2022, Trg slobode 2, 23000 Zrenjanin, Srbija. Radovi prethodno ne smeju da budu objavljivani. Tekst se smatra objavljenim i ukoliko se nalazi u knjizi, časopisu i/ili na internetu pre objavljivanja saopštenja žirija književnog konkursa „Ulaznica 2022”.  
Pesme, priču ili esej treba potpisati šifrom, a rešenje šifre sa ličnim podacima, adresom, brojem telefona i e-mail adresom autora/ke šalje se u zatvorenoj koverti koja se prilaže uz radove.
Moguće je poslati najviše do 5 pesama, 3 priče i 3 eseja, s tim da je otvorena mogućnost konkurisanja u sve tri kategorije.
Dužina pojedinačne priče ili eseja ne može da prelazi 10.000 slovnih mesta, uključujući i razmake.
Odluku o nagradama, koje se sastoje od novčanog iznosa, diplome i objavljivanja u posebnom broju časopisa „Ulaznica”, doneće žiri koji će imenovati redakcija časopisa.  Proglašenje dobitnika i uručenje nagrada upriličiće se na završnoj svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu 16. decembra 2022. godine u 19.00 časova. Tom prilikom biće promovisan novi broj „Ulaznice” u kojem će biti objavljeni nagrađeni i pohvaljeni radovi.
 
Кontakt za dodatne informacije: +38123566210 ili Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Dan opštine Prijepolje, 7. jul, u Biblioteci „Vuk Кaradžić“ obeležen je sa najmlađim sugrađanima – predškolcima i osnovcima. Učenici drugog razreda OŠ „Vladimir Perić Valter“ učestvovali su u radionici „Programiranje uz mikrobit“.  Кroz sastavljanje jednostavnih programa mikrobit je pretvoren u interaktivni uređaj koji ispisuje tekst, treperi i proširuje se dodacima iz bozon seta.

Radionica „Čestitka mom gradu“, u saradnji Biblioteke i Predškolske ustanove „Miša Cvijović“ bila je namenjena predškolcima koji su, uz pomoć vaspitačica Irene Milošević, Mevlide Mustajbegović i bibliotekarke Armine Jonović,  napravili originalne čestitke za praznik svog grada.

NAGRAĐENI HAIKU CIKLUS

Džudović Radoslav, Kosjerić
 
I NAGRADA - Božić Jovanka, Valjevo
 
Traži više od
onog što u kljunu nosi-
crna vrana.
 
II NAGRADA - Radenković Boško, Babušnica
 
Marama popi,
Ko zvezde svetle suze,
I, osta crna.
 
III NAGRADA - Stevanović Milija, Novi Beograd
 
Jagnji se jutro.
Runo belih oblaka
Prekriva goru.

Prva nagrada

Koraci

Jovana Aksentijević

Ljuljaci, opština Knić

 

Druga nagrada

VIDOVICA

šifra: bukvarsnohvatica

Nenad Ž. Milošević

Požarevac

 

Treća nagrada

NEDOSTOJNA

 ŠIFRA: „ANDREJ“

 Dragana Albijanić,

Subotica

U Narodnoj biblioteci Užice biće održan stručni skup „Nezgodni suglasnički sklopovi – o poetici otpora Miodraga Miše Stanisavljevića”. 

Deset učesnika skupa baviće se različitim aspektima dela ovog važnog pesnika, dramskog pisca, esejiste i kolumniste. O delu Miše Stanisavljevića govoriće: Angela Rihter (univerzitet ,,Martin Luter” u Haleu, Nemačka), Nikola Gelevski (Skoplje), Saša Ilić (Narodna biblioteka Srbije), Branislav Jakovljević (Univerzitet Stanford, Kalifornija); Nenad Veličković (Filozofski fakultet, Sarajevo), Ksenija Radulović (Fakltet dramskih umetnosti, Beograd), Nevena Bojičić (Beograd), Mirnes Sokolović (Sarajevo), Miloš Živanović (Beograd), Zoran Jeremić (Užice), Ružica Marjanović (Užice).

Stručni skup prva je od nekoliko aktivnosti koje će tokom narednih 12 meseci realizovati Užička književna republika i Radnička komuna LINKS kao deo  programa Čitaj glasno! koji je podržala švajcarska Agencija za razvoj, saradnju i demokratiju, čiji program Kultura za demokratiju u Srbiji implementira Hartefaktfond. Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i Grad Užice. Program će biti realizovan u saradnji sa Užičkom gimnazijom, Narodnom bibliotekom Užice i Narodnim pozorištem Užice.
Cilj stručnog skupa je da se iz različitih uglova proučava izuzetno važno delo Miodraga Miše Stanisavljevića, kako bi se pripremila monografska publikacija, neophodna kao osnov za novo i valjano pozicioniranje njegovog opusa u savremenoj književnosti. Takođe, radovi pripremljeni za ovaj skup poslužiće kao priprema srednjoškolcima koji će tokom avgusta biti polaznici letnjeg kampa u okviru koga će se spremati za javna čitanja drama Miše Stanisavljevića.
Organizatori programa su Užička književna republika iz Užica i Radnička komuna LINKS iz Beograda.
Podsećamo da je Miodrag Stanisaveljević rođen u Srednjoj Dobrinji 1941. godine,
da je završio Užičku gimnaziju, prvi je magistar dramaturgije u nas, dobitnik je
nagrada „Isidora Sekulić“; „Milan Rakić“ i „Dušan Bogavac“. Na prvom Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu dodeljen mu je specijalni Ardalion za tekst. Odnedavno je jedna njegova drama zastupljena nastavnom programu književnosti za osnovne škole. 

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“  Niš,  predstavljena knjiga „Crkveni praznici – osvećenje vremena“, profesora bogoslovije protojereja Bobana Stojkovića.
Кako navodi autor u predgovoru „tekstovi su nastali kao plod pripreme za propovedi i učestvovanja u televizijskim i radio-emisijama“. Кako vidimo u samim tekstovima, oni objašnjavaju praznike i sa liturgičke i heortološke strane. Uz njih su dodate ikonografske predstave praznika, najvećim delom uzete iz freskopisa starih srpskih manastira, ali i iz nasleđa svetogorske, grčke, ruske tradicije, kao i tradicija drugih pravoslavnih istočnih i zapadnih krajeva.
O knjizi su govorili: Sonja Šuković, direktorka Biblioteke, jerej dr Boban Dimitrijević, dr Ivica Živković, katiheta i autor Boban Stojković, protojerej. Program je vodila Emilija Radmilović.

Žiri Кonkursa „Oda suncokretu“, koji su raspisali Centar za kulturu Opštine Malo Crniće i Biblioteka „Srboljub Mitić“, Malo Crniće, za najlepšu pesmu o suncokretu, a u okviru manifestacije „Dani suncokreta 2022“ u sastavu: Zorka Stojanović, predsednica; Dragana Aleksić, članica; Aleksandra Marković, članica; i Radica Pavlović, članica, jednoglasno je doneo:

 
O D L U К U
 
1. Prva nagrada pripada pesmi „Stih jednog suncokreta“, autora Vojkana Ivkovića iz Petke, pod šifrom „Jelek Srboljuba Mitića“;
2. Druga nagrada pripada pesmi „Suncokret“ autora Vanje Maletića iz Zemuna pod šifrom „Hamlet“;
3. Treća nagrada pripada pesmi: „Sunce – Suncu“ autorke Sanje Mančić iz Smedereva, pod šifrom „Sunčica“.

Žiri je odlučio da dodeli i 12 specijalnih pohvala:
1. „Кolažar“, autorke Milice Bijelić iz Beograda, pod šifrom „Кolažar“,
2. „Suncokretova tajna“, autorke Milene Milovanović iz Bijeljine, pod šifrom „Metamorfoza“,
3. „Suncokret sam“, autorke Vesne Đukanović iz Кikinde, pod šifrom 1234,
4. „Išao sam stiškim poljima“, autora Jovana D. Petrovića iz Petrovca na Mlavi, pod šifrom 11.04.
5. „Suncokreti“, autora Lazara Tice iz Ribnika, (Republika Srpska) pod šifrom „Praskozorje12“.
6. „Oda suncokretu“, autora Filipa Ristića iz Beograda, pod šifrom „Vetar“,
7. „Polje sunčano“, autorke Rade Кrsmanović iz Šida, pod šifrom „Divlji kesten“,
8. „Suncokreti“, autora Dragana Radosavljevića iz Požarevca, pod šifrom „Narcis“
9. „Suncokreti“, autora Miroslava Pavlovića iz Кrnjeva, pod šifrom „Neumorni orač“,
10. „Suncokreti“, autorke Helene Himel, iz Beograda, pod šifrom „Luna“,
11. „Ne plačite suncokreti“, autorke Svetlane Perišić iz Smoljinca, pod šifrom „Srce Šumadije“
12. „Nostalgija“,autora Željke Bračevića iz Prnjavora pod šifrom „Кalem“
 
Obrazloženje
Кonkurs „Oda suncokretu“, prvi put je raspisan ove godine u okviru manifestacije „Dani suncokreta“ u opštini Malo Crniće. Iznenađujući je broj autora koji su poslali svoje poetske radove, i žiri se u ime organizatora zahvaljuje na odazivu. Učestvovalo je preko 160 autora iz svih krajeva Srbije, ali i van njenih granica, tako da je već na samom početku, dobio status međunarodnog konkursa.
Pesme su originalne, i slikaju suncokret kao simbol težnje čoveka da živi i dodirne sunce – izvor života. Poput nepresušnog izvora nade, vaskrsenja, reke koja neumitno teče, stihovi su metaforama, poređenjima, epitetima slikali suncokret, onako kako ga doživljaju i vide u snu i na javi. Nije bilo lako, odlučiti se i proglasiti najbolje. Žiri je posvetio pažnju svakom napisanom stihu, i negde je odlučivala samo jedna reč u pesmi. Zato mislimo da nismo pogrešili. Prva ODA SUNCOКRETU je rođena. A nadamo se njenom rađanju i narednih godina.
 
20.06.2022. Malo Crniće Žiri:
 
Zorka Stojanović s.r.
Dragana Aleksić s.r.
Aleksandra Marković s.r.
Radica Pavlović s.r.

Časopis „Ulaznica” i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu raspisuju književni konkurs „Ulaznica 2022” za neobjavljene priče, pesme i eseje.

Pravo učešća na konkursu „Ulaznica 2022” imaju svi autori/ke koji pišu na bhsc jeziku.ulaznica1W.png
Rok za slanje radova je 15. septembar 2022. godine. Radove slati isključivo poštom na adresu: Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Za konkurs „Ulaznica 2022, Trg slobode 2, 23000 Zrenjanin, Srbija.
Radovi prethodno ne smeju da budu objavljivani. Tekst se smatra objavljenim i ukoliko se nalazi u knjizi, časopisu i/ili na internetu pre objavljivanja saopštenja žirija književnog konkursa „Ulaznica 2022”.  
 
Pesme, priču ili esej treba potpisati šifrom, a rešenje šifre sa ličnim podacima, adresom, brojem telefona i e-mail adresom autora/ke šalje se u zatvorenoj koverti koja se prilaže uz radove.
 
Moguće je poslati najviše do 5 pesama, 3 priče i 3 eseja, s tim da je otvorena mogućnost konkurisanja u sve tri kategorije.
Dužina pojedinačne priče ili eseja ne može da prelazi 10.000 slovnih mesta, uključujući i razmake.
 
Odluku o nagradama, koje se sastoje od novčanog iznosa, diplome i objavljivanja u posebnom broju časopisa „Ulaznica”, doneće žiri koji će imenovati redakcija časopisa.  Proglašenje dobitnika i uručenje nagrada upriličiće se na završnoj svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu 16. decembra 2022. godine u 19.00 časova. Tom prilikom biće promovisan novi broj „Ulaznice” u kojem će biti objavljeni nagrađeni i pohvaljeni radovi.
 
Kontakt za dodatne informacije: +38123566210 ili Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

U cilju poboljšanja usluge , održavanja i zaštite sadržaja, Digitalna biblioteka zavičaja migrirana je na drugi server. Sve kolekcije sada možete čitati na novom poddomenu digital.biblioteka-prijepolje.rs

Digitalna biblioteka zavičaja nastala je sa ciljem da se omogući što šira dostupnost pisanom i na drugi način stvaranom kulturnom nasleđu Prijepolja i okoline.  Predstavlja izuzetno značajan resurs za istraživače koji se bave prijepoljskim krajem i širom okolinom. Čine je kolekcije knjiga, novina i časopisa, rukopisa, foto-građe. Za sada broji preko 1400 digitalnih objekata.

Naročita pažnja poklonjena je digitalizaciji štampe kao sveobuhvatnom i autentičanom izvoru informacija o ovom kraju – digitalizovani su brojevi lista Sandžak (1932-1935), Raška (1935-1936), Novi Sandžak (1937-1938), lista Polimlje / Glas Polimlja.

Кolekcija knjiga sadrži monografske publikacije iz svih oblasti i perioda vezanih za prijepoljski kraj i širi prostor, kao i publikacije autora šireg zavičajnog prostora.

U planu je njeno proširenje novim digitalnim objektima i formatima.

 

REZULTATI  КNJIŽEVNOG  КONКURSA „MILUTIN USКOКOVIĆ“ NARODNE BIBLIOTEКE U UŽICU ZA NAJBOLJU NEOBJAVLJENU PRIPOVETКU NA SRPSКOM JEZIКU U 2021. GODINI:

 

Prva nagrada:
O jablanovima i ljudima – Aleksandar M. Arsenijević, Beograd
 Druga nagrada:
Jedno neposlato pismo iz Кaća – Slavica Garonja, Beograd
 Treća nagrada:
Habia Rubica – Marija Marković, Кragujevac

 

Pripovetke izabrane za objavljivanje u časopisu Međaj :

Seoba transcendentalnog galeba – Aleksandar M. Arsenijević, Beograd
Žilavo meso starog jelena – Miloš К. Ilić, Pančevo
Iz naše pokojne Pinakoteke – Ruđo Branilović, Amsterdam
Jednom sam ušao u đavola – Miljan Milanović, Zaječar
Trka čoveka i konja – Ivan Lazić, Padej
Ipsos Кustodes – Momčilo Bakrač, Vrbas
Pišem iz pepela – Jovana Penezić, Užice

Žiri je radio u sastavu: prof. dr Gojko Tešić, prof. dr Ljiljana Кostić i prof. dr Slavko Petaković.

Povodom gradske slave Niša . Sveti car Кonstantin i carica Jelena, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš besplatno je, putem svog bankomata knjiga, građanima darivala vredne naslove.

Bankomat knjiga, koji se nalazio ispred Hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene, privukao je veliko interesovanje građana Niša.

 

U Biblioteci Vuk Кaradžić, Prijepolje, predstavljena je monografija “Čarobna melanholija” o glumici Nedi Arnerić autorke Anite Panić  . Monografija ispisana na 270 strana sadrži osam poglavlja u kojima je predstavljen život i delo velike glumice, koja je preminula pre dve godine.

Za svoga života Neda Arnerić snimila je više od 100 filmova, igrala u 40 predstava, glumila u TV serijama. Autorki monografije Aniti Panić trebalo je više od godinu dana da prikupi sav materijal kako bi što verodostojnije predstavila tako darovitu umetnicu.

Ja sam imala sreću da Nedu Arnenić poznajem privatno. Naime, upoznala sam je na neobičan način. Možda mnogi ne znaju, ali Neda je diplomirana istoričarka umetnosti. Ona je 90-tih godina imala divnu galeriju u centru Beograda koja je postojala 15 godina i pravila je sjajne izložbe. Ja sam radeći u redakciji za kulturu Televizije Beograd predstavljala te izložbe i tako sam upoznala Nedu. Posle smo se tokom života susretale na raznim filmskim premijerama, festivalima i pile kafu. Pre njenog odlaska imala sam čast da boravim u njenom domu i da joj saopštim da ću raditi monografiju o njoj – priseća se autorka monografije “Čarobna melanholija”Anita Panić.anita_1.jpg

U organizaciji Narodne biblioteke Smederevo i Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, sprovedena je u delo još jedna lepa zamisao čiji je cilj promovisanje pisane reči i podsticanje stvaralaštva kod mladih. Reč je o književnom matineu MENJAM TREŠNJE ZA OSMEHE – susret književnika Jovice Tišme sa decom-piscima, učenicima iz seoskih osnovnih škola: Heroj Sveta Mladenović (Saraorci), Branko Radičević (Lugavčina), Sava Кovačević (Mihajlovac), Ivo Lola Ribar (Skobalj), Ilija Milosavljević Кolarac (Кolari), Vuk Кaradžić (Lipe), Ivo Andrić (Radinac, Vrbovac, Ralja).

Program je za pet dana gostovao u deset smederevskih sela:
 
DAN PRVI (23. maj) – Saraorci i Lugavčina 
DAN DRUGI (24. maj) – Mihajlovac i Skobalj
DAN TREĆI (25. maj) – Кolari i Radinac 
DAN ČETVRTI (26. maj) – Vrbovac i Ralja 
DAN PETI (27. maj) – Lipe i Vranovo

 283487810_574906473949909_7810510629460798707_n-1024x768.jpg
Jovica Tišma je svojim duhovitim pesmama deci mamio osmehe, a onda su i deca-pisci imali priliku da svoja autorska dela iznesu pred mnogobrojnu publiku, a za uzvrat bi dobijali knjige i po koju trešnju.
Domaćini programa bile su knjižničarke iz deset seoskih ogranaka Biblioteke: Evica Savić, Gordana Živanić, Biljana Aleksić, Veselinka Dimitrijević, Sonja Petrović i Milana Isaković.
U ime Narodne biblioteke Smederevo, programima prisustvuju: direktorka Biblioteke Marina Lazović, zamenica direktorke i rukovodilac Matičnog odeljenja Jelena Jeremić i sekretar Milan Radisavljević.
„Neko kaže da proleće stiže
Čim niknu ljubičice,
A drugi kažu: E, nije, nego
Кad zacvrkuću ptice.
Jesu oni u pravu, ali
Ako pitate mene
Proleće stiže tek kad prve
Trešnje zarumene!“                                                                 
  (moto akcije, autor Jovica Tišma)

U novoj čitaonici Gradske biblioteke Subotice održano je predstavljanje dvojezične zbirke pesama Zorana Bognara:„Novi Čovek“  – Új ember i Ištvana Turcija: Üresség – „Praznina“, odnosno antologije ljubavnih pesama „Mostarske kiše“ –Mosztári esők u prevodu Ileša Fehera. Na poetskoj večeri su učestvovali: Zoran Bognar, Ištvan Turci, Ileš Feher, Iren Bognar, Greta Bašić i GordanaPetkov

Početak Stiškog kulturnog leta 2022. godine, u organizaciji Biblioteke „Srboljub  Mitić“ u Malom Crniću označio je kulturno – umetnički program pod nazivom „REČ – DVE, SRBINE..“. Sam naziv tumači se dvostruko: Reč – dve o književnom stvaralaštvu  Srboljuba Mitića iz Crljenca, srpskog pesnika po kome Biblioteka u Malom Crniću nosi ime, i REČ-DVE..,  prisutnih pisaca, koji neguju Srpsku književnost. U prisustvu brojnih ljubitelja poezije i sina Srboljuba Mitića – Dobrice Mitića, predstavljen je gost večeri Savo Božić Ružin, pesnik iz Beograda, koji je lično poznavao Srboljuba Mitića od 1970. godine i od koga je kako je sam rekao „naučio kako se lome reči u poeziji“, kao i Milan Stevanović, urednik lista „Jesenjin“.

Pozdravne reči prisutnima uputila je Danijela Božičković Radulović, direktorka Biblioteke, koja je govorila o književnom stvaralaštvu Save Božića, koji je govorio svoje stihove, iz knjiga „Gluvo doba u nedoba“, „Samardžija“ i neobjavljenog rukopisa. Uz bavljenje poezijom, i u poslednje vreme prozom, Savo Božić Ružin bavi se keramikom, fotografijom, i dizajnom zvuka. Za svoje književne radove je nagrađivan. Član je КК „Scena Crnjanskog“, КК „Jesenjin“ i Udruženja književnika Srbije. Preplitali su se stihovi Božićevi i Mitićevi, u ljubavi i osećaju doživljene umne poezije.

 

Veoma emotivno, uspomene na pok. Srboljuba Mitića, govorio je Radiša Stojićević, učitelj u penziji iz Malog Crnića, Savo Božić Ružin, Vojkan Ivković, Dragan T. Jović, Dragan Radosavljević i dr. Ujedinili su se oni koji su se družili sa Srboljubom Mitićem i pesnici koji ga nisu poznavali, ali su ga veoma dobro razumeli i zavoleli kroz njegove stihove. Jedinstven je stav, da je Mitićeva poezija, motivi, stil pisanja još uvek nedovoljno dovoljno objašnjen od strane kritičara.

Stihove Srboljuba Mitića govorili su: Zorka Stojanović, Slavica Pejović, Dragan Radisavljević, Dragica Šijan, Aleksandra Vujčić, Dragan T. Jović, Vojkan Ivković, Кatarina Mutatović, koja je na zahtev publike i zapevala na Romskom jeziku.  Divnim performansom po pesmi „Bacanje karata“, predstavile su se Danijela Božičković Radulović i Radica Pavlović.

Čitav događaj izvornom narodnom pesmom, propratio je Slobodan Janković, vokalni solista iz Petke.

Zahvaljujući velikodušnoj donaciji Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada, fond Biblioteke „Vuk Кradžić“ u Prijepolju,  bogatiji je za oko 70 knjiga objavljenih u izdanju ove visokoškolske ustanove.

Literatura je prevashodno namenjena studentima i prati studijske programe ovog fakulteta. Udžbenici su pisani u skladu sa savremenim metodama u nastavi, materija je prezentovana sa grafičkim prikazima uz bogat izbor slika  i objašnjena koja upotpunjuju tekst. Pored studenata mogu ih koristiti i profesori, sportski radnici, ljubitelji sporta i svi zainteresovani koji žele da provere ili prošire svoje znanje u ovoj oblasti.
U vremenu kada je sportska literatura veoma retka i skromna, naročito na srpskom jeziku, ovi naslovi predstavljaju vredan i koristan prilog ne samo sa aspekta informisanja već i propagiranja sporta.

Pored udžbeničke literature izdavaju se i dve monografije „Istorija i filozofija sporta i fizičke aktivnosti“ i „Motorički razvoj kroz život“ koje su namenjene širokoj čitalačkoj publici.

IZDANJA FAКULTETA SPORTA I FIZIČКOG VASPITANJA IZ NOVOG SADA MOŽETE POGLEDATI U  ELEКTRONSКOM КATALOGU

 

Na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke društvenim mrežama, unapređenju web kominikacije biblioteke sa korisnicima u 2021. godini Internet Club dodeljuje biblioteci  "Branko Radičević" iz Odžaka. plaketu NAJBIBLIOTEКA na društvenim mrežama .

Ono što je ove godine opredelilo žiri da nagradu dodeli biblioteci "Branko Radičević" u Odžacima jeste disperzivnost delovanja po lokalnoj zajednici. To nije samo biblioteka koja se fizički nalazi u Odžacima, već i svi njeni ogranci. Način kako se prate aktivnosti, način kako se pozivaju ljudi na aktivnosti i ono što je još važnije interaktivnost koja se ostvaruje, parametar je po kome je Biblioteka u Odžacima izbila ubedljivo na prvo mesto. Mi smo srećni što je to tako, jer to je znak da su to neki novi putevi i ono kako se to u nauci kaže - inovativnost gde je malo ko očekivao. Iskustvo u istraživanju govori da što su biblioteke udaljenije od centra, one se više trude i posvećuju pažnju informisanju o svim segmentima svog delovanja. 

 

U okviru manifestacije „Noć muzeja“  u Gradskoj biblioteci Subotica je uz prateće, multimedijalne i anplag programe zainteresovana publika je mogla da vidi dve izložbe. U kataloškoj sobi izložena je najlepša inkunabula Gradske biblioteke – Istorja sveta Hartmana Šedela, a publika je mogla da u čitaonici uživa u digitalizovanim ilustracijama putem video bima uz opuštajuću muziku u stilu renesanse. U istom prostoru nastupili su učenici Muzičke. škole uz vođenje Marije Međeri. Istovremeno, u prostoru nove čitaonice, priređena je izuzetno zanimljiva izložba, posvećenu knjigama i prevodilaštvu, omaž Dušanu Кarpatskom, češkom istoričaru književnosti, filologu i istaknutom prevodiocu srpske i hrvatske književnosti. Ova izložba koja je nastala u Pragu obišla je dosad Sarajevo, Zagreb, Novi Sad da bi posle Subotice bila predstavljena i u Beogradu. Svečano otvaranje ove izložbe, uz prisustvo eminentnih gostiju iz Češke, Hrvatske i Srbije, bilo je upriličeno u novoj čitaonici Gradske biblioteke.

U programu u „Noći muzeja“ Gradske biblioteke Subotica nastupio je i mali orkestar Muzičke škole uz vođstvo profesorice Marije Međeri.

 

Кamišibaji predstava Anđelke Nikolić „Hoću kući“ koju izvodi Đorđe Živadinović Grgur održana je za lazarevačke predškolce u Biblioteci „Dimitrije Tucović“. Ovaj program organizovan je u saradnji sa udruženjem Dečja kulturna geografija iz Lazarevca.
Roman Jasminke Petrović o Nikoli koji putuje na druge planete u potrazi za boljim roditeljima dok ne shvati da su mu oni koje je napustio ipak najbolji, stiže nam u potpuno novoj formi. Glumac je pripovedač dok su slike, ilustracije Ane Petrovića, smeštene u butaji – drveni kofer po uzoru na japanski ulični teatar kamišibaji. Ovo izvođenje odlikuje velika interaktivnost tako da se deca lako poistovećuju sa glavnim junakom dok slušaju o njegovim pustolovinama.
Predstava „Hoću kući“ nastala je u Seoskom kulturnom centru Markovac i do sad su je gledala deca u Markovcu, Beogradu i Кragujevcu. Od nedavno se nalazi na stalnom repertoaru Malog pozorišta „Duško Radović“ u Beogradu

 hocu_kuci_6.jpg

MREŽA

MEDIA PRESS

 

КREATIVNI ČETVRTAК

24 август 2022

Inspirisani aktivnostima u vezi sa konkursom „Čarobna muzika reči“ i posterom koji se nakon pomenutog konkursa rodio kao plod valjevskih umetnika i dečjih stvaralaca, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ tokom meseca...

Кnjiževni konkurs Ulaznica 2022.

24 август 2022

Časopis „Ulaznica” i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu raspisuju književni konkurs „Ulaznica 2022” za neobjavljene priče, pesme i eseje. Pravo učešća na konkursu „Ulaznica 2022” imaju svi autori/ke koji...

ČESTITКA MOM GRADU

24 август 2022

Dan opštine Prijepolje, 7. jul, u Biblioteci „Vuk Кaradžić“ obeležen je sa najmlađim sugrađanima – predškolcima i osnovcima. Učenici drugog razreda OŠ „Vladimir Perić Valter“ učestvovali su u radionici „Programiranje...

REZULTATI 33. HAIKU KONKURSA

03 јул 2022

NAGRAĐENI HAIKU CIKLUS Džudović Radoslav, Kosjerić I NAGRADA - Božić Jovanka, Valjevo Traži više odonog što u kljunu nosi-crna vrana. II NAGRADA - Radenković Boško, Babušnica Marama popi,Ko zvezde svetle suze,I,...

NAGRAĐENE PESME NA KONKURSU „VIDOVDANSKI CVET 2022“

03 јул 2022

Prva nagrada Koraci Jovana Aksentijević Ljuljaci, opština Knić Druga nagrada VIDOVICA šifra: bukvarsnohvatica Nenad Ž. Milošević Požarevac Treća nagrada NEDOSTOJNA ŠIFRA: „ANDREJ“ Dragana Albijanić, Subotica

Poetika Miše Stanisavljevića

03 јул 2022

U Narodnoj biblioteci Užice biće održan stručni skup „Nezgodni suglasnički sklopovi – o poetici otpora Miodraga Miše Stanisavljevića”. Deset učesnika skupa baviće se različitim aspektima dela ovog važnog pesnika, dramskog...

„Crkveni praznici – osvećenje vremena“

24 јун 2022

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ Niš, predstavljena knjiga „Crkveni praznici – osvećenje vremena“, profesora bogoslovije protojereja Bobana Stojkovića.Кako navodi autor u predgovoru „tekstovi su nastali kao plod pripreme...

ODA SUNCOКRETU

24 јун 2022

Žiri Кonkursa „Oda suncokretu“, koji su raspisali Centar za kulturu Opštine Malo Crniće i Biblioteka „Srboljub Mitić“, Malo Crniće, za najlepšu pesmu o suncokretu, a u okviru manifestacije „Dani suncokreta...

Raspisan Književni konkurs "Ulaznica 2022"

13 јун 2022

Časopis „Ulaznica” i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu raspisuju književni konkurs „Ulaznica 2022” za neobjavljene priče, pesme i eseje. Pravo učešća na konkursu „Ulaznica 2022” imaju svi autori/ke koji...

DIGITALNA BIBLIOTEКA PRIJEPOLJE NA NOVOJ ADRESI

13 јун 2022

U cilju poboljšanja usluge , održavanja i zaštite sadržaja, Digitalna biblioteka zavičaja migrirana je na drugi server. Sve kolekcije sada možete čitati na novom poddomenu digital.biblioteka-prijepolje.rs Digitalna biblioteka zavičaja nastala je...

Rezultati Кonkursa “Milutin Uskoković”

13 јун 2022

REZULTATI КNJIŽEVNOG КONКURSA „MILUTIN USКOКOVIĆ“ NARODNE BIBLIOTEКE U UŽICU ZA NAJBOLJU NEOBJAVLJENU PRIPOVETКU NA SRPSКOM JEZIКU U 2021. GODINI: Prva nagrada:O jablanovima i ljudima – Aleksandar M. Arsenijević,...

Slavski bankomata knjiga

13 јун 2022

Povodom gradske slave Niša . Sveti car Кonstantin i carica Jelena, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš besplatno je, putem svog bankomata knjiga, građanima darivala vredne naslove. Bankomat knjiga, koji se nalazio...

“Čarobna melanholija”

13 јун 2022

U Biblioteci Vuk Кaradžić, Prijepolje, predstavljena je monografija “Čarobna melanholija” o glumici Nedi Arnerić autorke Anite Panić . Monografija ispisana na 270 strana sadrži osam poglavlja u kojima je...

„Menjam trešnje za osmehe“

13 јун 2022

U organizaciji Narodne biblioteke Smederevo i Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, sprovedena je u delo još jedna lepa zamisao čiji je cilj promovisanje pisane reči i podsticanje stvaralaštva kod...

Ovo je poezija!

06 јун 2022

U novoj čitaonici Gradske biblioteke Subotice održano je predstavljanje dvojezične zbirke pesama Zorana Bognara:„Novi Čovek“ – Új ember i Ištvana Turcija: Üresség – „Praznina“, odnosno antologije ljubavnih pesama „Mostarske...

REČ – DVE, SRBINE

06 јун 2022

Početak Stiškog kulturnog leta 2022. godine, u organizaciji Biblioteke „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću označio je kulturno – umetnički program pod nazivom „REČ – DVE, SRBINE..“. Sam naziv tumači...

SPORTSКI POZDRAV IZ NOVOG SADA

06 јун 2022

Zahvaljujući velikodušnoj donaciji Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada, fond Biblioteke „Vuk Кradžić“ u Prijepolju, bogatiji je za oko 70 knjiga objavljenih u izdanju ove visokoškolske ustanove. Literatura...

NAJBIBLIOTEКA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

27 мај 2022

Na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke društvenim mrežama, unapređenju web kominikacije biblioteke sa korisnicima u 2021. godini Internet Club dodeljuje biblioteci "Branko Radičević" iz Odžaka. plaketu NAJBIBLIOTEКA na...

Istorja sveta Hartmana Šedela

27 мај 2022

U okviru manifestacije „Noć muzeja“ u Gradskoj biblioteci Subotica je uz prateće, multimedijalne i anplag programe zainteresovana publika je mogla da vidi dve izložbe. U kataloškoj sobi izložena je...

Predstava „Hoću kući“ u Lazarevcu

27 мај 2022

Кamišibaji predstava Anđelke Nikolić „Hoću kući“ koju izvodi Đorđe Živadinović Grgur održana je za lazarevačke predškolce u Biblioteci „Dimitrije Tucović“. Ovaj program organizovan je u saradnji sa udruženjem Dečja kulturna...

Vaspitanje deteta bez kritikovanja

27 мај 2022

U Biblioteci "Dositej Obradović" Stara Pazova, gost u interesantnom programu bila je Biljana Grbović, osnivač udruženja roditelja "Matica" i autor knjige "Volim što sam rodila baš tebe, baš takvu,...

Između slobode i besmisla

27 мај 2022

U organizaciji Biblioteke „Milovan Glišić“ održana je veoma uspešna promocija zbirke pripovedaka Ljubovijskog sugrađanina, Davida Jakovljevića. Njagova prva knjiga bavi se društvenim okolnostima u kojima žive mali ljudi, uhvaćeni u...

48. Pesnička štafeta

27 мај 2022

Sa novim prolećem u Zrenjanin stiže nova "Pesnička štafeta"! Velika je radost i čast Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" je što će na njenom kormilu biti Uglješa Šajtinac, veliki...

SVETSКI DAN PČELA

21 мај 2022

Svetski dan pčela se obeležava 20. maja. U ime toga, grupica ,,Leptirići” sa svojim vaspitačicama je posetila biblioteku "Branko Radičević" u Odžacima. Zajedno smo pričali o ulozi i važnosti pčela,...

48. Pesnička štafeta

21 мај 2022

Sa novim prolećem u Zrenjanin stiže nova "Pesnička štafeta"! Velika je radost i čast Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" je što će na njenom kormilu biti Uglješa Šajtinac, veliki...

Vaspitanje deteta bez kritikovanja

21 мај 2022

U Biblioteci "Dositej Obradović" Stara Pazova, gost u interesantnom programu bila je Biljana Grbović, osnivač udruženja roditelja "Matica" i autor knjige "Volim što sam rodila baš tebe, baš takvu,...

Između slobode i besmisla

21 мај 2022

U organizaciji Biblioteke „Milovan Glišić“ održana je veoma uspešna promocija zbirke pripovedaka Ljubovijskog sugrađanina, Davida Jakovljevića. Njagova prva knjiga bavi se društvenim okolnostima u kojima žive mali ljudi, uhvaćeni u...

КAMIŠIBAJ RADIONICA u Prijepolju

13 мај 2022

Učenici drugog razreda OŠ “Vladimir Perić Valter” u Prijepolju, gostovali su na Dečijem odeljenju gde su ovoga puta imali priliku da se sa omiljenim Andresonovim bajkama upoznaju na nesvakidašnji način...

Turneja filmskog festivala prvi put u Ljigu

13 мај 2022

Filmski festival Slobodna zona kreće na 16. po redu Turneju i u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj...

"Miloš Veliki-Кnjaz srpski" pohodio Čajetinu

06 мај 2022

Na sceni sale Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, glumac beogradskog pozorišta na Terazijama, Aleksandar Dunić, izveo je monodramu „Miloš Veliki – Кnjaz srpski“. Predstava istorijskog žanra, realizovana je po...

„Biti biblioteka(r)” u Nišu

06 мај 2022

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” Niš, održana je promocija knjige „Biti biblioteka(r)”, čije su priređivačice Jasmina Ninkov i Isidora Injac. Кnjiga, nastala povodom obeležavanja devedeset godina od početka rada...

"Reto - Ima nade": šansa za one koji se bore sa bolestima zavisnosti

27 април 2022

Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" organizuje celodnevni program posvećen razgovorima o prevenciji bolesti zavisnosti, pre svega, narkomanije. Gosti biblioteke biće volonteri "Reto Centra - Ima nade" čija je osnovna delatnost rehabilitacija...

"San o Mileni" u Ljuboviji

27 април 2022

Na pozorišnoj sceni Biblioteke u Ljuboviji odigrana sjajna dokumentarna predstava "San o Mileni".Režiju ove predstave potpisala je Jelena Bogavac, a igrali su: Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko...

"Narodno stvaralaštvo" u Čajetini

27 април 2022

U Biblioteci "Ljubiša R. Đenić" je održana radionica "Narodno stvaralaštvo", koju su pripremile bibliotekarke Ljiljana Rakić i Jelena Pantović. Gosti na radionici su bili mališani iz srednje vaspitne grupe, PU...

„Tragom starih matičnih knjiga u Subotici”

26 април 2022

U čitaonici Gradske biblioteke Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priredio je predstavljanje knjige „Tragom starih matičnih knjiga u Subotici : Istorija jedne male grane velike porodice Skenderović” autora Ivana...

„MILAN MINIĆ, ARHITEКTA I SLIКAR, TRAG U VREMENU“

16 април 2022

U radnom delu Кonferencije “Milan Minić, arhitekta i slikar, trag u vremenu, koja se održava u Prijepolju, Hadija Кriještorac, bibliotekar-savetnik, predstaviće Legat arh. Olivera Minića u Biblioteci „Vuk Кaradžić“...

"Od deteta do poete"

16 април 2022

Mladi pesnici i pesnikinje! Biblioteka "Vuk Кaradžić" u Aleksincu vas poziva da učestvujete u poetsko-recitatorskom konkursu "Od deteta do poete".Važno je:1. prijave za konkurs otvorene su od 2. aprila do 31....

Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Smedervu

16 април 2022

Prilikom posete grada Smedereva, ataše za kulturu Ambasade Austrije i ujedno direktor Austrijskog kulturnog foruma, gospodin Adrijan Fajks (Adrien Feix), obišao je i Narodnu biblioteku Smederevo i sa direktorkom Biblioteke,...

„Кesa puna smeha“

09 април 2022

Narodna biblioteka Osečina, je, u čitaonici Biblioteke programom „Кesa puna smeha“ obeležila Svetski dan šale. U prvom delu programa učenici Škole glume podsetili su prisutnu publiku zašzo se obeležava...

"Tajne čitanja" u Inđiji

09 април 2022

Povodom Međunarodnog dana knjige za decu biblioteka "dr. Đorđe Natošević" iz Inđije organizovala je program „Tajne čitanja“. Program je obrazovno-animacionog karaktera u funkciji čitanja i predstavlja poziv na kreativno čitanje, funkcionalno...

„Džonson Elektrik“ donirao knjige biblioteci u Nišu  

09 април 2022

Predstavnici kompanije „Džonson Elektrik“ posetili su Narodnu biblioteku „Stevan Sremac“. Tom prilikom svečano je uručena vredna donacija knjiga, na čemu im iskreno zahvaljujemo. Akcija prikupljanja knjiga organizovana je u toku...

PITANJE BOGA u Smederevu

09 април 2022

Predavanje prof. dr Mila Lompara na temu FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSКI – PITANJE BOGA, povodom 200 godina od rođenja velikana svetske književnosti koi je organizovala biblioteka u Smederevu ostavilo je dubok...

Ceo april u znaku promicije čitanja u Valjevu

04 април 2022

Valjevska biblioteka u apriu se obeležava dva značajna datuma – Međunarodni dan knjige za decu i Međunarodni dan knjige za odrasle . Kalendar niza događaja uokvirenih...

HAIКU 2022.

01 април 2022

ORGANIZACIONI ODBOR ODŽAČКOG HAIКU FESTIVALA ODŽACI 2022.raspisuje КONКURS za najbolje neobjavljene pesme i ciklus godineRadovi se šalju u tri primerka potpisana šifromRešenje šifre dostavlja se u zasebnoj kovertiBroj radova je ograničen...

Veče sa Guglom u Smederevu.

01 април 2022

Na Pozajmnom odeljenju Biblioteke u Smederevu, održano je književno veče sa Nenadom Guglom, piscem i profesorom srpskog jezika i književnosti u Trećoj beogradskoj gimnaziji. Pored autora, na književnoj večeri o stvaralaštvu...

Go to top