113.jpg   

Народна библиотека „Стефан Првовенчни“ Краљево добитник је Медаље Друштва „Свети Сава“ за 2017. годину. Друштво „Свети Сава“ је најстарије српско грађанско друштво, основано 1886. године, а обновљено о Савиндану 1994. године.
На свечаној светосавској свечаности, која је уприличена у суботу, 27. јануара, у Народној библиотеци Србије, медаља је свечано уручена заменици директора Библиотеке Катарини Јаблановић.
У образложењу одлуке између осталог стоји: „Током разматрања укупне вишедеценијске делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, поред изузетне просветно-културне делатности Библиотеке, посебно је истакнута делатност у области песништва која се манифестује у раду библиотечког одељења „Повеља“. Организовање Дана Преображења, награђивање „Жичком Хрисовуљом“ најугледнијих српских песника и објављивање зборника о њима као и други правци издавачке делатности „Повеље“, током више од две и по деценије јасно указују да је Библиотека, вођена најхуманијим и изворним поставкама Светосавља, заслужила Медаљу Друштва.

Одлуку је учврстила и чињеница да се у овој установи која је једна од најугледнијих те врсте у Републици Србији, прославља празник Светог Саве већ тридесет година.”
Такође, у образложењу се наглашава примерна сарадња Друштва и Библиотеке.

MEDIA PRESS

 

Go to top