113.jpg   

У  библиотеци у Јагодини одржане су две веома посећене трибине о конкретној користи коју од приступања Европској унији могу имати наши суграђани. Прве две трибине из серије трибина „У корак са Европом“ које организује Народна библиотека „Радислав Никчевић“, а финансира Европска унија биле су намењене ученицима, студентима и просветним радницима града Јагодине.

Прва трибина под називом „Студирај, путуј и учи о Европској унији“ изазвале је велико интересовање младих Јагодинаца, па је сала библиотеке била премала за све заинтересоване. Пред ученицима средњих школа и студентима конкретне бенефите од приступања ЕУ објашњавали су Александар Ђукић, координатор пројекта ЕУТЕКА, Наим Лео Бешири, члан Тима Европа, Горан Богуновић, представник фондације ТЕМПУС, као и Милица Шкиљевић, координаторка пројекта Београдска отворена школа и пројекта Европски дневник.

Александар Ђукић је посебно истакао улогу јавних библиотека у Србији које кроз пројекат ЕУТЕКА пружају грађанима близу 50 градова Србије тачне, непристрасне и проверене информације о Европској унији. Наим Лео Бешири је средњошколцима објаснио шта ЕУ јесте, а шта није и посебно истакао да приступање Европској унији отвара многе могућности за младе који желе да се образују, усавршавају, али и граде мрежу познанстава широм европског континента. Горан Богуновић је конкретно говорио о конкурсима који ученицима и студентима Србије већ сада омогућавају бесплатно студирање у ЕУ и промовисао коришћење свих капацитета образовног система Уније. Милица Шкиљевић је позвала средњошколце Јагодине да учествују у пројекту Европски дневник и пропутују Европом.

После излагања учесника, јагодински средњошколци су се дуго задржали и у неформалним разговорима а предавачима поставили низ конкретних и занимљивих питања о конкретној користи од приступања ЕУ.

На другој трибини која је била намењена васпитачима, учитељима, професорима и директорима образовних институција Јагодине био је присутан велики број јагодинских просветара који су на трибину дошли привучени темом: „Могућности за повезивање образовних установа и усавршавање наставника из Србије у ЕУ“. О овој теми је најконкретније говорио Горан Богуновић који је позвао присутне да искористе конкурсе ТЕМПУС фондације и прилику за усавршавање у земљама ЕУ, дајући примере успешних пројеката који су већ у току.

Крај друге трибине такође је обележила жива дискусија учесника и предавача.

Пројекат „Европа за мене“ спроводи Европски покрет у Србији са партнерима са идејом да се грађанима пруже проверене и корисне информације о процесу европске интеграције Србије и покрену теме значајне за грађане у том процесу. Пројекат подржава Делегација Европске уније.

MEDIA PRESS

 

Go to top